BAHTERA CINTA MENCARI REDHA ILAHI...

BAHTERA CINTA MENCARI REDHA ILAHI...

♥♥♥♥♥usratiy till jannah♥♥♥♥♥♥

Daisypath Anniversary tickers

ahlan wasahlan permata hati kami..

Lilypie - Personal pictureLilypie Breastfeeding tickers

Ahlan wa sahlan..

Jumaat, 29 Januari 2010

Isu menaip perkataan salam yang singkat..

29jan2010

Isu menaip perkataan salam yg singkat



as salam, saya ada membaca ni di sebuah forum...boleh ustaz baca dan beri sedikit komen: ----

-------------------------- ------------------------------ -------------------
- Ilmu utk dikongsi bersama : assalamu'alaikum warahmatullah....


-Ana terdengar radio ikim (91.50 fm), slot ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antaranya tentang bab memberi salam.



Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"


Beri salam - assalamualaikum" Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lerr... Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye"


Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan! Semoga ada manfaat.


"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot" Maksud singkatan " A'kum

Untuk renungan bersama : Janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.



Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "As Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum. Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform A'kum dalam sms ataupun email.



Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.



Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'. Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan

Assalamualaikum. ------------------------------ ------------------------------ -------------


krna dalam forum tersebut ada yg mempertikai kenapa perlu terjemah akum tu dlm bahasa yahudi..knapa tak terjemah dalam bahasa spain atau brazil.. bgaimana jk menaip "salam" shj? terima kasih... yg bertanya...





p/s : tidak perlu over sensistif dalam benda yang tak perlu. INi salah satu, banyak lagi benda yang perlu sensitif tapi umat Islam x sedar..itu lebih utama.

iaitu isu 2012 ....... fikir2kan propaganda yahudi laknatullah merosakkan akidah umat islam kini.....hiburan lagi... AJL live...movie 2012....isu kalimah ALLAH...bakar gereja..... dan macam2 isu murtad agama lagi... masyaALLAH.....




LINK to:salam sejahtera ke atas kamu.....

"memberi salam adalah harus... menjawab salam adalah wajib"


note:tgh siapkan report stokis mak...

290110, 9.25 PM
TAMAN SERI JELOK, KAJANG
 
COPYRIGHT@CTNZMN@DUNIA UMMI@ niat hidupku matiku ibadahku hanya kerana ALLAH